Onkruid bestrijden met elektriciteit

Nieuwe techniek

Voor de beheersing van onkruid zijn inmiddels vele alternatieven als vervanging van chemische middelen. De diversiteit van het aantal schoffelapparatuur laat vooral zien dat de alternatieven altijd een combinatie van maatregelen zijn. Eén van de nieuwe mogelijkheden om onkruid te bestrijden is gebruik maken van elektriciteit. De machine Xpower van ontwikkelaar Zasso creëert een pulserende elecktriciteitsstoot door de plant waardoor de vaatbundels van de plant worden opgeblazen. Daarmee stopt de sapstroom. Wat de machine uniek maakt, is dat deze door de pulserende werking doordringt tot in de wortels van de plant. Met andere elektrische systemen wordt een verbrandingseffect gecreëerd dat alleen de bovengrondse delen dood. De Xpower machine werkt met stroomstoten van maximaal 7000 volt waarmee het effect op de vaatbundels ontstaat.

Loofdoding

Op het onderzoeksveld in Weerdinge wordt de Xpower ingezet voor verschillende doelen. Er wordt volvelds groenbemester/onkruid geëlektrocuteerd. Daarnaast wordt beproefd wat de inzet van de Xpower kan betekenen in loofdoding bij zetmeelaardappelen. Dit wordt gemiddeld gedaan met 50 kwh per element. In een demo in Valthermond wordt de toepassing vergeleken met andere loofdodingsmethoden o.a. looftrekken en klappen spuiten.. Om de resultaten goed te volgen worden de aardappelen volgend jaar weer uitgeplant. Zodoende kan de wijze van loofdoding direct gekoppeld worden aan de vitaliteit van de aardappel.

Werking

De Xpower machine bestaat uit een generator die in de hefinrichting van de tractor hangt. Deze generator wordt aangedreven door de aftak-as. De energie wordt via goed beveiligde kabels naar de onkruidstrijker gebracht, die vooraan aan de trekker hangt. De positieve stroom wordt naar de twee voorste rijen strijkers (applicators) geleid. Deze flappen strijken over het gewas (of de bodem) over de volledige werkbreedte. Een rij strijkers wordt gevormd door verschillende lamellen die elk ongeveer tien à vijftien centimeter breed zijn. Deze bestaan uit een buigzame metalen flap die onmiddellijk wordt gevolgd door een kunststof flap die als steun en isolator dient. De metalen flap strijkt over de bodem en geeft de positieve stroom door aan de groene delen van de plant. De stroom gaat via de wortels verder door de bodem. Op een afstand van ongeveer één meter staat de derde rij flappen, die een negatieve stroomlading hebben. De stroom loopt dus van plus naar min, met als weerstand de wortel en de bodem. De Zasso heeft een werkbreedte van 1 m of 3 m en het is mogelijk om een rijsnelheid van 3-5 km/uur aan te houden.

De Zasso moet eind augustus beschikbaar zijn om voor 10 september demo's aan te leggen op het bedrijf van Jan Sikken in Nieuw Weerdinge. Tijdens de open dag op 10 september op het onderzoeksveld in Weerdinge is de Xpower machine te zien




Onderzoek naar toepassing Zasso Xpower in:

  • Loofdoding pootaardappelen en zetmeelaardappelen (augustus en september).
  • Doding groenbemesters (bladrammenas en Japanse Haver)november/december.
  • Doding grasland (eind september)
  • Graanopslag bestrijding in groenbemester (augustus/september)
  • Probleemonkruiden aanpakken in de graanstoppel (september)
Akkerbouwnet: kennis is voorsprong
Mogelijk gemaakt door Webnode Cookies
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin